Festiwal smaków i wypoczynku
Kuchnia krzyżacka będzie tematem Toruńskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 9-10 kwietnia 2016 r. wraz z Targami Turystycznymi "Wypoczynek". Gościem imprezy będzie Karol Okrasa.
Dwudniowe wydarzenie w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej (codziennie w godz. 10.00 do 17.00) to znakomita okazja do zaopatrzenia się w zdrową żywność i zapoznania z ofertą turystyczną na nadchodzące wakacje.
Swoją ofertę zaprezentują producenci przysmaków kuchni regionalnej, tradycyjnych i ekologicznych wyrobów wędliniarskich, pieczywa, serów, dżemów, miodów i nalewek. Nie zabraknie wytwórców zdrowych soków i olejów. Jak zawsze wszystkiego można będzie popróbować przed zakupem.
Na stoiskach miast, regionów, uzdrowisk, biur turystycznych, hoteli, pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych znajdziemy katalogi z najnowszymi propozycjami wyjazdów krajowych i zagranicznych oraz sprawdzimy aktualne cenniki i promocje. Nie zabraknie także prezentacji aktywnych form spędzania czasu wolnego – zarówno na łonie natury, jak i podczas urlopu w ekskluzywnym hotelu.
Atrakcją pierwszego dnia targów (sobota) będzie z pewnością obiad prezydencko-rektorski, w którego przygotowaniu wezmą udział prezydent Torunia i rektor UMK. Gotowanie VIP-ów rozpocznie się o godz.12.15. Tuż po obiedzie zaplanowano przeprowadzenie konkursu: kulinarnego „O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”, w którym zmierzą się w gotowaniu lokalni restauratorzy i szkoły gastronomiczne.
Targom towarzyszyć będą wykłady o kuchni historycznej – w tym roku tematem jest kuchnia krzyżacka. Gościem imprezy będzie w niedzielę znany prezenter kulinarny Karol Okrasa, który niedawno „łamał przepisy” kuchni krzyżackiej w kolejnym odcinku swojego programu telewizyjnego, nakręconego w ruinach toruńskiego zamku krzyżackiego z udziałem znawcy dziejów kuchni staropolskiej - prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK oraz grupy "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych.
W niedzielę w ramach Targów Turystycznych „Wypoczynek” odbędzie Lokalne Forum Turystyki, organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną – początek o godz.10.30. Zostanie też rozstrzygnięty konkurs na najlepsze stoisko festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną.
PROGRAM TARGÓW:
SOBOTA 9 kwietnia
- 10.00-17.00 Otwarcie stoisk targowych
- 10.30 Oficjalna inauguracja targów
- 11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
- 11.30 Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK - „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków” (I piętro, sala audytoryjna)
- 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
- 14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
NIEDZIELA 10 kwietnia
- 10.00-17.00 Otwarcie stoisk targowych
- 10.30 Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna” (I piętro, sala audytoryjna)
- 11.30 Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem” (I piętro, sala audytoryjna)
- 12.45 Karol Okrasa - "Krzyżacy łamią Okrasę" (I piętro, sala audytoryjna)
- 15.00 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
- 15.30 Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza” (I piętro, sala audytoryjna)
Wykładom i degustacjom towarzyszyć będą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK